Hyppää sisältöön

Tietoa meistä


Somerajaton tuottaa tietoa sosiaalisesta mediasta ja sen käytöstä,
kehittää tukimuotoja ongelmalliseen somettamiseen ja
tukee nuorten aikuisten kanssa toimivia ammattilaisia
somen käyttöön liittyvissä kysymyksissä. 


Tietoa  | Tukea  | Tiimi

Sosiaalinen media on tullut vahvaksi osaksi arkipäiväistä elämäämme. Kulutamme huomaamattamme suuria määriä aikaa selaten sosiaalisen median kuvavirtoja, lähettäen viestejä ystävillemme ja hankkien tietoa meitä kiinnostavista ilmiöistä. Kun aiemmin pystyimme helposti erottamaan uutisten selailun ja somen toisistaan, on sosiaalisen median yhteisöllinen tapa rakentaa sisältöjä monille nyt olennainen osa arkista median käyttöä.

Kun käteemme on liimautunut älypuhelin ja se on ensimmäinen ja viimeinen asia ajatuksissamme päivän aikana, on helppo puhua someriippuvuudesta. Tutkimuksen perusteella voimme vielä tarkemmin erotella someriippuvuuden ongelmallisesta sosiaalisen median käytöstä.

Ongelmallinen somen käyttö on laaja-alainen ilmiö, joka voi näkyä arjessa hyvin erilaisissa tilanteissa älypuhelimen sovellusten kaapatessa huomiomme;
– liikenteessä turvallisuuden vaaraantumisena
– parisuhteessa yksinäisyytenä
– opinnoissa keskeytyksinä tai niiden viivästymisenä
– identiteetin rakentuessa vain verkossa

Tietoa

Somerajaton-toiminnassa on alkanut vuoden 2020 alussa tutkimuskatsauksen koostaminen. Katsauksessa kartoitetaan viihteellisen ja ongelmallisen sosiaalisen median käytön ilmiöitä sekä someriippuvuuteen kohdennettuja hoito- ja tukimuotoja alan kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden perusteella. Katsaus tullaan julkaisemaan vuoden 2020 aikana.

Osana Somerajatonta tuotetaan tietoa suomalaisesta sosiaalisen median käytöstä ja sen ongelmallisesta käytöstä. Tietoa kerätään vuoden 2020 aikana kyselytutkimuksella yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa.

Tukea

Somerajaton aloittaa tuen kehittämisen somen käytön haasteita kohtaaville. Tukimuotoja suunnitellaan yhteistoiminnallisessa kehittäjäraadissa, jossa mukana on niin itse somen käytön haasteita kohdanneita kuin myös heitä työssään kohtaavia ammattilaisia. Ensimmäinen kehittäjäraadin työpaja järjestetään alkusyksyllä 2020.

Somerajaton myös tuottaa tukimateriaalia kohtaavan työn ammattilaisille ongelmallisen somen käytön puheeksiottoon. Materiaalit sisältävät tietoa somen käytön hallintaa lisäävistä käytännän keinoista ja sovelluksista.

Yhteystiedot

Terhi Mustonen
Päällikkö
044 293 9497
Helmi Korhonen
Suunnittelija
044 371 5455

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@sosped.fi