Somerajaton tuottaa tietoa sosiaalisesta mediasta ja sen käytöstä,
kehittää tukimuotoja ongelmalliseen somen käyttöön ja
tukee nuorten aikuisten kanssa toimivia ammattilaisia
somen käyttöön liittyvissä kysymyksissä.
Sosiaalinen media on tullut vahvaksi osaksi arkipäiväistä elämäämme. Kulutamme huomaamattamme suuria määriä aikaa selaten sosiaalisen median kuvavirtoja, lähettäen viestejä ystävillemme ja hankkien tietoa meitä kiinnostavista ilmiöistä. Kun aiemmin pystyimme helposti erottamaan uutisten selailun ja somen toisistaan, on sosiaalisen median yhteisöllinen tapa rakentaa sisältöjä monille nyt olennainen osa arkista median käyttöä.
Kun käteemme on liimautunut älypuhelin ja se on ensimmäinen ja viimeinen asia ajatuksissamme päivän aikana, on helppo puhua someriippuvuudesta. Tutkimuksen perusteella voimme vielä tarkemmin erotella someriippuvuuden ongelmallisesta sosiaalisen median käytöstä.
Ongelmallinen somen käyttö on laaja-alainen ilmiö, joka voi näkyä arjessa hyvin erilaisissa tilanteissa älypuhelimen sovellusten kaapatessa huomiomme;
– opinnoissa keskeytyksinä tai niiden viivästymisenä
– identiteetin rakentuessa vain verkossa
– parisuhteessa yksinäisyytenä
Lisää tietoa someriippuvuudesta sekä ongelmallisesta sosiaalisen median käytöstä tarjoavat tietoartikkelimme.
Tietoa
Tutkimuskatsaus ”Sosiaalinen media, ongelmallinen sosiaalisen median käyttö ja someriippuvuus” on tuotettu osana Somerajaton-toimintaa. Katsaus kartoittaa hallitun ja ongelmallisen sosiaalisen median käytön ilmiöitä ja someriippuvuuden mahdollisia hoito- ja tukimuotoja alan kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden perusteella. Lisäksi katsauksessa tarkastellaan ongelmallisen sosiaalisen median käytön syitä ja seurauksia.
Osana Somerajatonta tuotetaan tietoa suomalaisesta sosiaalisen median käytöstä ja sen ongelmallisesta käytöstä. Oulun yliopiston ja Sosped-säätiön toteuttama kyselytutkimus selvitti 18–35-vuotiaiden kokemuksia internetin ja sosiaalisen median käytöstä. Kyselytutkimuksen tuloksia tullaan julkaisemaan tulevaisuudessa.
Tukea
Somerajaton aloittaa tuen kehittämisen somen käytön haasteita kohtaaville. Tukimuotoja suunnitellaan yhteistoiminnallisessa kehittäjäraadissa. Mukana ovat somen käytön haasteita kohdanneet kokemusasiantuntijat, sekä aiheen parissa työskentelevät ammattilaiset.
Somerajaton tuottaa tukimateriaalia kohtaavan työn ammattilaisille ongelmallisen somen käytön puheeksiottoon. Materiaalit sisältävät tietoa somen käytön hallintaa tukevista käytännön keinoista ja sovelluksista.
Yhteystiedot
Terhi Mustonen Päällikkö 044 293 9497 | Helmi Korhonen Suunnittelija 044 371 5455 |
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@sosped.fi